APPLE SLÅR SCHWEIZERURET

Ingen i den schweiziske urindustri tror på, at Apple Watch for alvor kan true de store schweiziske urmærker som Rolex og TAG Heuer. Men i sidste kvartal af 2017 overgik salget af Apple Watch salget fra samtlige urfabrikanter i Schweiz tilsammen, og nogen taler om et nyt ‘Nokia-moment’

 

Disruption kommer i mange størrelser, og kun Uber og Airbnb. I sidste kvartal af 2017 solgte Apple for første gang flere Apple Watch end der blev solgt armbåndsure fra samtlige urfabrikanter i Schweiz. I første kvartal af 2016 blev der solgt 1,5 millioner Apple Watch, mens der blev solgt 5,9 millioner schweizerure — men i sidste kvartal af 2017 var Apple foran med to millioner enheder.

Ganske vist blev Apple hjulpet af at kunne pakke et ur og en ny iPhone sammen, hvilket boostede salget, men samtidig skal man huske, at Apple er én fabrikant som sælger flere enheder end samtlige urfabrikanter i Schweiz, og set i det lys, så begynder tendenserne for alvor at bevæge sig den forkerte vej for de legendariske mekaniske ure fra alpelandet.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE0Nzg0Njg7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiI1MDI4NmRlMTk1OWE5ZmU0ZjdkZjZmMDBmM2ExOWU0NGU5NWUwOTJlIjt9

 

BILER Stratos vender tilbage

Selv dem der går med Rolex har en vane med at bruge deres telefon når de skal se hvad klokken er. Sådan har det været længe, og måske er det derfor at urfabrikanterne i Schweiz i mange år har vendt sig mod high-end markedet. Problemet er naturligvis at markedet bliver mindre, jo højere priserne bliver. Der er ikke mange schweizerure i prisklassen 5-10.000 kroner, og faktisk er det tyndet gevaldigt ud selv op til 50.000 kroner i de seneste årtier.

Den lavere del af markedet er dog den, som Apple æder lige nu — fra 2014 til 2016 faldt indtjeningen i en af verdens største urfabrikanter, Fossil Group, fra 377 millioner dollar til 79 millioner dollar. I Schweiz mener de fleste iagttagere dog at det er urealistisk at Apple nogensinde kan true giganter som Rolex eller TAG Heuer — mens andre nævner, at det var sådan Nokia betragtede den første iPhone i sin tid, og det var som bekendt en fejl.

brikk_lux_apple_watch-1024x609

Hvis du ikke valgte et Apple Watch, fordi det ikke var bling nok, så bare rolig — det problem er ved at blive løst

Samtidig er premium-markedet faldet skarpt siden 2014, hvilket også hænger sammen med den nye skrappere lovgivning om korruption i Kina, hvilket har betydet færre kostbare gaver til korrupte embedsmænd, hvilket har betydet færre kostbare ure fra Schweiz (Rolls-Royce og Bentley har også mærket et fald i efterspørgslen …).

All-New Hyundai i30 N (1)

BILER Helvedes hot Hyundai

Selv om urindustrien holder af historien om, at de rider på en bølge af succes, så er sandheden nærmere, at mange af de mindre eksklusive urmærker er ved at æde hinanden. Der er ganske enkelt færre og færre penge i at fremstille kostbare mekaniske ure, til et marked, som snart kun består af en lille gruppe lidenskabelige tilhængere (og de lidenskabelige tilhængere har desværre alt for ofte mere lidenskab end penge).

Schweizisk urindustri har været truet før, som under quartz-revoutionen. Men den trussel de ser mod nu er mere alvorlig end nogensinde, for når markedet bliver mindre, vil priserne blive presset yderligere i vejret, og en dag er der ganske enkelt ikke kunder nok, og mens den konservative indstilling fra urfabrikanterne længe har været deres aldelsmærke, kan det hurtigt blive et problem, i en verden som forandrer sig. Lige nu er vi på første generation af Apple Watch, men hvad med generation tre, fire og fem? Det siges at Rolex aldrig vil fremstille et smartwatch. Lad være og blive alt for overrasket, hvis det sker alligevel.