DA PEUGEOT OVER-AUDI’EDE AUDI

Peugeot 3008 er ikke bare en ny Peugeot, men en Peugeot der skal redde franskmændene fra Korea-ekspressen, hvilket forklarer, hvorfor Peugeot har skabt et interiør, der er mere Audi end Audi

 

I 2007 var selv Peugeots konceptbiler af den slags, du krydsede fingre for aldrig ville gå i produktion. Som 908 RC, der var udstyret med en V12 turbodiesel fra Peugeots Le Mans-racer og så ud som om nogen havde bedt Jim Morrison om at designe en limousine til Cruella de Villes begravelse efter en solid dosis LSD.

Den nye 207 var så uinspirerende, at kunderne end ikke opdagede den eksisterede, og blev ved med at købe 206. Og så var der naturligvis den første 3008, som ikke kunne bestemme sig for om den skulle være MPV, SUV eller blot et forsøg på at gøre varevogne mere sexede, hvilket i virkeligheden ikke gjorde den store forskel, for ingen af delene lykkedes. Det var ikke så meget at Peugeot hvilede på laurbærene fra 80’erne i 90’erne og de første 10 år af 00’erne. Det virkede mere som om de var gået i koma.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEzODYyMDI7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjIyNjM7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiI2MjUyYTI2NjYyZGRkY2U1ZWM2M2NhYThkY2E3YWYzMjhjODVkYjcwIjt9

BILER En superfast Ferrari

Krisen, som fik dem til at vågne op, var lige så fortjent som den var forudsigelig. I løbet af ret kort tid var pengekassen tom hos den franske gigant, der havde skabt sin formue på at fremstille peberkværne, cykler og korsetter med blonder over et skelet af hvalknogler (lad være at spørge…). Det var et problem i Frankrig, for Peugeot, der også ejer Citroën var en af landets vigtigste arbejdsgivere, men der er ganske klare EU-regler for, at staten ikke under nogen omstændigheder må gå ind og hjælpe nødlidende virksomheder økonomisk.

Så de franske stat gik ind og hjalp Peugeot økonomisk med lidt assistance fra kinesiske Dongfeng. Det sidste for at gøre det hele lidt mere spiseligt for bureaukraterne i Bruxelles, for franskmænd har alle dage ment at EU-regler er sådan noget som kun bør håndhæves i lande der ikke fremstiller cognac.

FullSizeRender_7

Det virtuelle cockpit koster 40.000 kroner til din Audi A4. Det er standardudstyr til din Peugeot 3008, selv i billigste model

Peugeot fik også en ny designchef, der startede sin karriere med at gøre det ingen troede var muligt, da han redesignede Citroën Berlingo, så den om muligt blev endnu mere frastødende. Samt et nyt slogan, “Motion & Emotion” (som ikke skal give associationer til den sammenbidte mand i en snedækket indkørsel som med frosne fingre drejer tændingsnøglen uden at se andet det svage røde lys fra ladelampen inde bag instrumentbordets rimdækkede glas, mens han hvæser et sammenbidt “Start så dit forpulede læs lort!”).

C4TObPkWIAIkpyV

GADGETS Pirelli til pisterne

Der er mening bag strategien. Peugeot har intet andet valg. Den, der ikke skaber et brand med emotion, bliver kørt over af Kia og Hyundai. Du har ikke lyst til at sidde på skinnerne når Korea-ekspressen kommer forbi. Så Peugeot 3008 ikke bare en Peugeot, men en Peugeot med premium-ambitioner, på alt andet end prisen. Én ting er designet, der er skabt med det ene formål at få den til at se så stor og dyr ud som overhovedet muligt. I virkeligheden er 3008 en meget vellykket optisk illusion. I bund og grund er det her en rival til Audi Q3, men når du står ved siden af den ligner den mere en rival til Audi Q5, selv om udgangspunktet er en bil i Golf-klassen. Men det er indvendigt at Peugeot for alvor har taget det hele til et nyt niveau.

Materialerne føles ikke som en bil, men som et dyrt møbel. Dørsiderne starter med en flade af imiteret kulfiber (der har den samme bløde varme fornemmelse som den ægte vare, fordi ægte kulfiber er en pestilens at arbejde med i serieproduktion), et strejf af aluminium og derefter stof af den slags du ville forvente når du synker ned i sofaen. Det fortsætter gennem kabinen, afbrudt af sektioner i læder, mere aluminium og plads til mobiltelefoner, en mindre iPad og alle de andre enheder vi har med os alle steder.

morgan-ev3-junior-electric-car-kids-6

GADGETS En Morgan til søde børn

Motion & Emotion? Glem ’motion’ i et øjeblik. Alt hvad du rører ved er lækkert, blødt og varmt. Det er det der er hele pointen. Alvorlig talt, kør forbi MINI og tag fat i dørhåndtaget eller tankdækslet, og du bliver mødt af billig plads, der ville få selv en kvalitetsinspektør til at mumle nedladende bemærkninger på flydende mandarin. Det Peugeot gør, er det B&O gør med deres fjernbetjeninger. Det du rører ved, det skal ose af kvalitet. Det er emotion.

Så er der selve instrumentbordet. Audi og Volkswagen er med rette stolte af deres ‘virtuel cockpit’, der debuterede i Audi TT, men det koster små 40.000 kroner i en A4, fordi det også kræver Business-pakken og navigation. I den nye 3008 er virtuel cockpit standard, selv i den billigste version — og her snakker vi en crossover som starter på 279.000 kroner. Så instrumentbordet foran føreren er et stort display, der både kører de klassiske instrumenter, navigation eller en blanding af de to.

FullSizeRender

Du er ikke i tvivl om at Peugeots designere brugte en hel del tid på designet af grafikken til de nye instrumenter

Grafikken er skarp, som den skal være i Retina-alderen, og selve instrumenturene er i en lækker blå finish, som får dem til at se forkromede ud. Ingen tvivl om at Peugeots designere har brugt en hel del tid på softwaren, hvilket er smart, for det er software og software er som bekendt gratis at producere. Der er også en skærm øverst på midterkonsollen, der har fået en række knapper, så du på et øjeblik kommer rundt i de forskellige menuer. Okay, indtastningen af adressen i navigationen er stadig lidt gnidret, men i det mindste har lydstyrken til audiosystemet en drejeknap. Der er 12V-stik, der er USB og der er trådløs opladning af din Android smartphone. Alt sammen standard.

Omega-Speedmaster-Speedy-Tuesday-Tribute1612302706

URE Limited Edition Speedmaster

Peugeot har over-Audi’et Audi, hvilket ikke er nogen lille bedrift fra den franske bilindustri, som siden 70’erne har været ude af stand til at bygge noget, deres egen præsident kan transporteres i (alvorlig talt, helt frem til 90’erne benyttede man stadig en Citroën SM der, som var det barmen på en glædespige fra Las Vegas, var kunstigt forlænget og med tilnavnet ‘Presidentielle’).

Lige nu kører præsident Hollande i en pansret Citroën C6, der aldrig brød i gennem i premium-segmentet, og derfor blev et strålende eksempel på alt hvad der var galt med fransk bilindustri. Præsident Hollande burde køre Peugeot 3008 som et bevis på, at løven er tilbage. Gerne versionen med den 3-cylindrede turbomotor og de 130 hk, som ikke bare er økonomisk men også forbavsende underholdende. Og bilen som over-Audi’ede Audi.

 

PEUGEOT 3008 1,2 e-THP ALLURE

 

Motor 1,2 R3 turbo, 12V

Ydelse 130 hk @ 5.500 o/min, 230 Nm @ 1.750 o/min

Præstationer 0-100 km/t 10,6 sek., topfart 188 km/t

Forbrug 19,6 km/l

Pris 348.990 kr.