DUM, DUMMERE, TRUMP …

Den eskalerende handelskrig mellem USA og resten af verden betyder nu, at det amerikanske ikon, Harley-Davidson, vil begynde at producere sine motorcykler uden for USA, hvor halvdelen af de ansatte snart risikerer at miste deres job …

 

Harley-Davidson Motorcycles offentliggjorde mandag at man ville flytte produktionen af motorcykler til EU-landene væk fra USA, for på de måde at undgå den kommende straftold, som er en del af den eskalerende handelskrig. For at lade produktionen forblive i USA ville koste Harley-Davidson omkring 100 millioner dollars om året, små 640 millioner kroner.

Det er dermed et direkte resultat af Donald Trumps højere told på stål og aluminium, som oprindelig skulle skaffe flere amerikanske jobs. Nu bliver resultatet så det modsatte. For som modsvar har EU lagt en ekstra told på store motorcykler fra USA, og det rammer Harley-Davidson.

IMG_9396

BILER Er BMW X2 overhovedet en crossover?

At det lige blev motorcykler er ikke tilfældigt, for Harley-Davidson har deres største fabrik i Milwaukee, en stat som Trump kun lige akkurat vandt. Naturligvis kunne man sende regningen videre til kunderne, men det ville betyde, at hver Harley blev omkring 7.000 kroner dyrere plus skatter og afgifter, og det regnede man med ville skade salget i det lange løb.

For Harley-Davidson er det ekstra uheldigt, da man de seneste år har kæmpet med en nedgang i efterspørgslen i USA, hvor man for nylig blev tvunget til at lukke en fabrik i Kansas City, og salgstallene faldt til det laveste niveau i seks år. Derfor satser man nu på at løfte salget til udlandet fra 43 til 50 procent.

Lige nu bliver 14 procent af alle Harley-Davidsons motorcykler solgt i Europa, som dermed er der hvor man henter den største indtjening udover USA. Det er, med andre ord, ikke et marked man har råd til at miste. At flytte produktionen vil tage omkring 9-18 måneder og kræve store investeringer, men Harley-Davidson synes ikke at have noget valg.

13782044_10154331867339395_2466089853995352995_n

FROST: Tror du F1 er kedeligt, så prøv at se Le Mans …

Der hvor historien for alvor bliver absurd er, at Trumps plan sandsynligvis vil ende med at koste halvdelen af alle Harley-Davidsons ansatte i USA deres job. For markeder som Kina, eller de G7-lande som den amerikanske præsident heller ikke formår at enes med, kunne sagtens tænkes at efterligne EU’s sanktioner. Dermed kunne den del af produktionen som Harley eksporterer blive flyttet udenfor USA.

Donald Trump lovede ellers at gøre Harley-Davidson “great again” da han blev præsident. Men i april kunne Harley-Davidson fortælle, at den nye ekstra told på stål og aluminium kostede dem mellem 15 og 20 millioner dollars ekstra om året …