MOBY DICK VENDER TILBAGE

Porsche fejrer sit 70-års jubilæum med en ny udgave af den berømte racerversion af 911, der endte med at vinde Le Mans, og blev legendarisk under øgenavnet ‘Moby Dick’

 

Det var et hul i reglementet som i sin tid fik Porsche til at flytte forlygterne ned, og skabe den såkaldte “flachbau”- eller “flatnose”-front som gav en kraftig forbedring af aerodynamikken på den 911 de benyttede i langdistanceløb som Le Mans. I 1978 tog man fortolkningen af reglementet yderligere et skridt med en ekstrem karrosse, samt den første vandkølede version af den klassiske boxermotor, som ved hjælp af turbo og nye topstykker med fire ventiler pr. cylinder leverede næsten 900 hk, når der var skruet helt op for ladetrykket. Modellen hed officielt 935/78, men den blev kendt som “Moby Dick”.

Kona Electric Exterior (24)

BILER Glem Tesla, her er folke-elbilen

Det var 40 år siden, og Porsche har for alvor fået øjnene op for at der er penge at tjene på specialmodeller, efter de eksplosive prisstigninger på 911 R. Som en del af 70-års jubilæet — den første Porsche blev fremstillet i 1948 — har Porsche skabt en moderne fortolkning af 935 Moby Dick, bygget over 911 GT2 RS.

 

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE1Mzk1NDI7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiJlMDNjZDQxZTY4MmU5ZGExZmNiMjJiYTVkMTA2Y2ExZTMzYTBlMjA5Ijt9

Den originale 935 “Mody Dick” fra 1978, der endte med at vinde den samlede sejr på Le Mans

De mere voluminøse former gør at den nye 935 måler hele 487 cm i længden og 203 cm i bredden, selv om den blot er 136 cm høj. Motoren er ført videre direkte fra 911 GT2 RS, men med 700 hk og 750 Nm har turbomaskinen vel også kræfter nok, selv om der i dag er tale om en 7-trins DSG-transmission.

glqp1curipyivbegkrqo

BILER Keith Richards Dino på auktion

Den nye Porsche 935 er beregnet til banebrug, men ikke til en racerserie, så Porsche har haft frie hænder, både når det gælder design og teknik. Den er udstyret med bur, sikkerhedstank, et enkelt sæde (passagersæde er ekstraudstyr), pneumatiske donkrafte og ildslukningsanlæg, ligesom dæk og bremser er skabt til at kunne klare belastningen fra banekørsel.

Porsche kommer kun til at fremstille 77 eksemplarer af modellen og prisen bliver 5,2 millioner kroner plus eventuelle options, men til gengæld behøver man ikke bekymre sig om afgifterne.