NY BOG OM BANG & OLUFSEN

Var det B&O der inspirerede Apples iPod? Er det forkert at sige, at B&O’s produkter er for dyre? Og er det rigtigt, at det var Poul Henningsen som fik fabrikken i Struer til at fokusere på design? Svarene på de spørgsmål og en række anekdoter findes i en ny bog om Bang & Olufsen

 

Til daglig er Christian Frost forfatteren bag kriminalromanerne om Erik Falster og Lars Hede, men har altid haft et ømt punkt for Bang & Olufsen og det er nu blevet til bogen “BANG & OLUFSEN — en kærlighedshistorie”.

“Der er mange som føler en kærlighed til Bang & Olufsen, og jeg er selv en af dem. Det er noget af det fineste vi har nogensinde har skabt herhjemme. B&O’s produkter har formet os i en menneskealder, og gjort dansk design berømt ude i den store verden,” siger Christian Frost.

BILER Kun elbiler fra 2030…

Interessen for Bang & Olufsen startede tilbage i 80’erne, hvor forfatteren i nogle år arbejdede som sælger i en TV- og radioforretning, og lærte at sætte pris på produkterne fra B&O og deres design.

“Det viste sig at jeg var ret god til at sælge B&O-produkter, måske fordi kunderne kunne mærke min begejstring for dem. Det eneste som var svært var, at når man leverede et nyt fjernsyn fra Bang & Olufsen, så blev man ofte bedt om at tage det gamle med og smide det ud. Det var de her gamle modeller i teak eller mahogni, og de var så smukt håndværk, at jeg ikke nænnede at skille mig af med dem. Men pludselig stod der altså 8-10 gamle sort/hvid-fjernsyn i et hjørne af forretningen, og så sagde min chef til mig, at hvis jeg ville starte et museum, så kunne jeg gøre det hjemme hos mig selv, og det havde jeg ikke plads til!”

img_4409

I bogen kan man også læse om forbindelsen mellem Apple og Bang & Olufsen, og hvordan B&O siges at have inspireret Steve Jobs, der grundlagde computergiganten som skabte iPod, iPad og iPhone.

“Steve Jobs havde B&O hjemme i stuen og var en stor beundrer af den måde de gjorde kompliceret teknologi enkel at bruge og smuk at se på, akkurat som Apple gjorde med den første iMac,” fortæller Christian Frost. “Det lille drejehjul som fandtes på den første iPod var i øvrigt inspireret af en telefon fra B&O og det siges at Steve Jobs fik idéen til Apple Store da han så at B&O havde lavet deres egne butikker.”

bvihorizon-16fl-lo09

GADGETS Folkelig fladskærm fra B&O

Christian Frosts bog om Bang & Olufsen er også tænkt som en modvægt til den sædvanlige historie om, at der er krise i Struer og at det er fordi produkterne fra B&O er for dyre. Begge dele mener forfatteren er forkert.

“Det er ikke rigtigt at sige, man ikke kan sælge et produkt, hvis der findes et, der er billigere og kan nogenlunde det samme, for det gør luksusbrands som Rolex, Porsche og Louis Vuitton jo med stor succes,” siger Christian Frost. “En fladskærm fra B&O handler om perfektion, om at skabe den perfekte fusion mellem materialer som aluminium og ædeltræ, som sammen med designet og detaljerne skaber noget helt unikt.”

e8f9cd263dc793ada542d1acbbef81d6

BeoGram 4000 er et af de klassiske ikoner, der er med i bogen, og eftertragtet i dag

Netop designet, og historien om hvordan design blev så vigtigt for Bang & Olufsen, er en af de ting, forfatteren har ønsket af fejre med bogen, for at B&O blev et design-ikon er nemlig en lidt usædvanlig historie.

“Det var faktisk den danske arkitekt, Poul Henningsen, der i sin tid gav de danske radiofabrikanter det, der bedst kan betegnes som en regulær skideballe. Poul Henningsen kunne ikke forstå, at det var nødvendigt at have et monstrum med løvefødder og krummelurer stående i stuen for at kunne høre radio, da han mente den slags var en hån mod datidens arkitekttegnede møbler. Det blev de vist ret sårede over i Struer dengang, men lidt efter lidt indså de, at Poul Henningsen havde ret, så det er ikke helt forkert at sige, at det var der, det moderne Bang & Olufsen blev skabt.”

p90232967-highres-1

BILER Nu kommer BMW X2

Anekdoter om Bang & Olufsen er der naturligvis mange af, og forfatteren har efter eget udsagn gjort hvad han kunne, for at få så mange af dem med i bogen.

“Min favorit var da grundlæggeren af SONY, Akio Morita, trådte ind på B&O’s stand på verdensudstillingen i Sevilla og tog en BeoLink 1000 fjernbetjening op i hånden. En af B&O’s repræsentanter spurgte, om Morita-san havde brug for hjælp. “Tak,” sagde han. “Men jeg har selv en derhjemme.””

 

“BANG & OLUFSEN – En kærlighedshistorie” af Christian Frost, udgivet af People’s Press, 200 sider, vejl. udsalgspris 299 kr.