SKRUER FERRARI PÅ TÆLLEREN?

Alle ved at en digital kilometertæller kan manipuleres, men i USA er en af Ferraris autoriserede forhandlere anklaget for at have skruet kilometertallet tilbage med et system, der kun kan benyttes, med et password og en godkendelse fra Ferrari i Italien …

 

Denne verdens Ferrari-ejere er ved at gå en lille smule i panik, på grund af en tidligere medarbejder hos en Ferrari-forhandler i Florida. Den mand hedder Robert ‘Bud’ Root, og han mener selv at han blev fejlagtigt afskediget, og at årsagen er, at han gjorde offentligheden bekendt med at Ferrari har et system, der gør det muligt at justere eller nulstille kilometertælleren i en brugt Ferrari.

hss-storage-midas-8f756789063d90bb3789957cd3fdb44a-206165320-1

BILER Hyundais Tesla-dræber

Det har både forhandleren og Ferrari i Italien pure nægtet, hvorefter Ferrari i Italien kom til at afsløre, at det var rigtig nok, hvorefter man dog nægtede nogensinde at have godkendt at nogen gjorde brug af den mulighed. Ikke desto mindre er sagen nu kommet for retten, hvilket betyder, at der er en del dokumentation ingen i Maranello havde lyst til skulle deles med offentligheden, nu bliver delt med offentligheden.

Det er ikke bare et problem for New Country Motor Cars i Palm Beach og Ferrari SpA. Det må også give anledning til bekymring hos enhver, der har købt en brugt Ferrari fra 2010 og frem.

msc79inxwkjledzycok8

Dokumentet fra Ferrari som fortæller, at det ikke længere er muligt at nulstille kilometertælleren …

Ifølge Root har Ferraris autoriserede forhandlere siden 2010 benyttet en såkaldt Deis Tester, som indeholder et softwareprogam, der kan nulstille kilometertælleren, og det er det system som indeholder en funktion, der kan nulstille kilometertælleren (det er Ferrari ikke de eneste som kan, det findes hos stort set alle bilmærker). Ferrari-værkstederne kan dog ikke gøres det uden et password fra Ferrari Spa og ved at være tilsluttet Ferraris database, hvilket vil sige, at hvis det er sket, så er det sket med Ferraris velsignelse.

Så langt så godt, men her er så hvor sagen begynder at blive ubehagelig for Ferrari. Root hævder at en Deis Tester blev brugt i 2015 til at nulstille kilometertælleren på en LaFerrari, der var ejet chefen for småkagegiganten Sara Lee, Steven McMillan. Ifølge Root blev McMillans bil på den måde blev op til en million dollars mere værd, fordi den var fabriksny, i stedet for let brugt. Men den tekniker som McMillan ifølge Root betalte for opgaven, kan altså ikke have gjort det uden Ferraris velsignelse, hvilket er temmelig problematisk, hvis det kan bevises.

Porsche-Cayenne-S

BILER Porsche er færdige med diesel … eller …

Men der er ingen tvivl om at det kunne lade sig gøre, for en af de ting som er bragt for dagen, er en opdatering fra Ferrari, hvor man skriver at den funktion “reset to zero”, der kan nulstille kilometertælleren, nu er deaktiveret. Hvilket vi sige, at det indtil for ganske nylig har været muligt at justere kilometertælleren med Deis Testeren, hvilket jo sår tvivl om hvorvidt man kan stole på kilometerstanden på samtlige brugte modeller hos Ferraris forhandlere. Det vil der uden tvivl komme mange interessante retssager ud af i USA og resten af verden. For Ferrari har selv leveret beviserne …

Amerikanske Motor Authority bad om en kommentar fra Ferrari og fik at vide at “Ferrari ikke kommenterer på juridiske sager mellem en forhandler og dens ansatte. Denne retssag vedrører tredjepart og ikke Ferrari. Ferrari forbeholder sig retten til at sagsøge enhver som har krænket deres rettigheder.”

Hvorom alting er, så er der en del Ferrari-ejere som nu vil begynde at spekulere på, om deres bils kilometerstand er den rigtige …

IMG_8275

BILER Bilen de kaldte hest