ER APPLE VED AT KØBE MCLAREN?

Ifølge en historie i Financial Times, forhandler Apple lige nu om at overtage aktiemajoriteten i McLaren Technology, og selv om historien viser sig at være et rygte, så rejser den alligevel nogle interessante spørgsmål

 

I følge Financial Times er Apple ved at købe en kontrollerende aktiepost i McLaren Technology Group, og i følge avisens anonyme kilder, så har forhandlingerne stået på i flere måneder. Der er en stor chance for at denne historie kun er et rygte, og McLaren har da allerede benægtet den på det kraftigste, men det er ikke desto mindre et interessant tankeeksperiment.

For det første tyder alt på, at Apples eget bilprojekt — Project Titan — er blevet skudt til hjørne. Medarbejderne på det tophemmelige projekt (der er kendt som Silicon Valleys mindst velbevarede hemmelighed…) er blevet sendt hjem, da computergiganten ønsker at “reboote” projektet, efter at have arbejdet på at udvikle en selvkørende elbil de seneste to år. Det menes at betyde at Apple vil koncentrere sig om at udvikle software til fremtidens selvkørende biler, i stedet for at ville producere dem.

GADGETS Nyt Leica Sofort

Men forklaringen kunne naturligvis også være, at Apple har et samarbejde undervejs med en erfaren partner i bilbranchen med stor teknisk viden, hvilket ville gøre Apples eget udviklingsarbejde formålsløst. Ved hjælp af McLaren ville Apple med et slag få den mest sofistikerede hybrid- og motorteknologi, for slet ikke at nævne McLarens store erfaring med materialer som kulfiber. Og ironisk nok, så er et moderne Formel 1-team sandsynligvis nogle af dem, der vil være bedst til at skabe fremtidens selvkørende biler.

En anden vigtig pointe er, at McLaren ganske vist sælger mange biler, men de har endnu ikke fundet en måde at gøre det profitabelt. I følge Financial Times havde McLAren Automotive en omsætning på 2,2 milliarder kroner i 2014, hvor regnskabet viste et underskud på små 200 millioner kroner.

BILER Skøn retro-Caterham

Med Apple kunne McLaren få en større indtjening på sin teknologi, og Apple kunne få noget tiltrængt ekspertise og en god del street-cred på sin kommende elbil. En anden pointe er naturligvis, at hvis Apple virkelig er ude efter at en bilfabrikant, så er McLaren nok den eneste i denne kaliber det vil være muligt at overtage.

Og prisen? McLaren Technology, som ejer 80 procent af McLaren Automotive, er vurderet 2 milliarder dollars, eller knap 12 milliarder kroner. Det burde nu ikke skræmme Apple-folkene. I 2014 betalte man 3 milliarder dollars for Beats Electronics, der fremstiller høretelefoner , og blev grundlagt af rap-musikeren Dr. Dre.

Desuden har McLaren ordet ‘Mac’ i sit navn…