TRE UGER I ELBIL …

CHRISTIAN FROST kørte tre uger i tre forskellige elbiler. Kunne de klare det mest basale transportbehov? Er elbilerne klar til det brede publikum? Hvorfor holder der altid en Tesla på den ladestander du skal bruge? Hvad har Kia Soul tilfælles med The Village People? Jo, der var mange spørgsmål …

 

Det var lidt som når du kigger i din kalender, og opdager det bryllup du kom til at sige ja til, selv om du i virkeligheden ikke havde lyst, er i næste weekend. For mig var det bare en kalender med tre elbiler lige efter hinanden. Ikke én. Men tre. Hvilket betød tre uger med temmelig begrænset bevægelsesfrihed, som jeg tænkte, for slet ikke at nævne en overhængene risiko for forbigående selvmordstanker. Men der var ikke noget at gøre.

Den første var en Hyundai IONIQ. Jeg havde tidligere kørt hybridversionen, og der er også en plug-in hybrid på vej, men det har var altså den rene elektriske udgave af den koreanske Prius, som man vist godt kan kalde det (udover af Prius ikke findes som ren elbil, og fordi standardudgaven allerede er dyrere end en Golf GTE, og små 100.000 kroner dyrere end hybridudgaven af IONIQ, så giver det ikke mening at tage plug-in udgaven til Danmark …).

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE0Nzg0Njg7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiI1MDI4NmRlMTk1OWE5ZmU0ZjdkZjZmMDBmM2ExOWU0NGU5NWUwOTJlIjt9

BILER Stratos vender tilbage

IONIQ er faktisk en ganske vellykket bil, hvis det endelig skal være øko-hatchback, og der var lidt premium-fornemmelse over det læderindtræk de havde udstyret den med, selv om jeg vidste, det kun var for at aflede opmærksomheden fra det faktum, at de havde glemt at proppe en motor i den. Altså, en af dem der får dig derhen du skal, uanset hvor langt væk det er, mens isbjørnen betaler prisen. Og når valget står mellem isbjørnen eller at jeg kommer derhen hvor jeg skal, så taber isbjørnen hver gang. Sådan har du det jo også. Jeg siger det bare højt.

Den kører faktisk godt, en IONIQ. Den 120-hestes elmotor sender dig fra 0-100 km/t på under ti sekunder og til en tophastighed på 165 km/t, hvilket du aldrig kører, af frygt for at du ikke skal have strøm nok til at komme hjem igen. Generelt er elbiler faktisk ganske fornøjelige at køre — som BMW i3, der kan nakke hvad som helst i et lyskryds!). Jeg får tit skudt i skoene at jeg hader elbiler (og dermed planeten jorden og alle der bor på den, inklusive de der isbjørne …), hvilket ikke altså er helt rigtigt.

“Der var lidt premium-fornemmelse over læderindtrækket i IONIQ, som skulle aflede opmærksomheden fra, at de havde glemt at proppe en motor i den”

 

Engang var jeg i Debatten på DR, uden tvivl fordi de ikke kunne finde andre som var villige til at udtale sig kritisk om elbiler, hvor den elektriske mafia — anført af Dansk Elbils Alliance og Better Place — rullede overbærende med øjnene af mine argumenter om, at elbilerne ikke var en revolution for det der kendetegner et revolutionerende produkt er, at alle køber det, og ingen køber elbiler. Det var de ikke enige i. Snart ville alle købe elbiler, for elbiler var fremtiden som de sagde — bare vent og se! De gjorde jeg så, og så gik Better Place konkurs, fordi ingen købte elbiler, og da folk i Nordsjælland kort tid efter begyndte at købe Tesla’er, så blev der ret hurtigt lavet nogen nye afgifter som lukkede den fest.

IMG_7713

BILER Den høje italiener

Det er ikke fordi vore politikere ikke kan lide miljøet. Det er bare fordi de bedre kan lide penge. Så hvis valget står mellem en Porsche Cayenne Turbo og en Tesla Model X, så vil politikerne altså hellere have afgifterne fra den der Cayenne end at nogen skal køre rundt og smile hysterisk i en billig Tesla, de helt lovligt ikke har betalt afgift af! Når den grønne omstilling konflikter med afgiftsprovenuet, så vinder afgiftsprovenuet altså!

Det er altid sjovt at være i Debatten og diskutere elbiler, mest af alt fordi jeg som regel er den eneste som ikke bliver betalt for at sige min mening.

Jeg er villig til, helt vederlagsfrit at sige, at ingen køber elbiler, hvilket er en påstand, der nemt kan dokumenteres. Hvis man lader være med at medregne de lande (som Holland og Norge), hvor elbiler favoriseres med lavere afgifter, så er salget yderst beskedent. For der er kun én ting som er mere vanskeligt end at sælge en ny elbil, og det er at sælge en brugt elbil. Det har forbrugerne altså fundet ud af.

Anyway, en Hyundai IONIQ kører faktisk fremragende, for de der 295 Nm er altså klar fra det øjeblik du rører speederen. Den har også et system, hvor du med skiftepalerne bag rattet kan justere motorbremsen, som den bruger til at lade batterierne op, hvilket jeg aldrig har set i en elbil før. Med en rækkevidde på 280 kilometer når den er fuldt opladt, begynder den også at blive anvendelig.

IMG_7832

Optankning i det mørke Sverige. Med 50 kW-lader tog det 45 minutter at oplade batteriet nok til 150 kilometer

Det der med at finde en ladestation er dog stadig en udfordring. Det kan navigationsanlægget gøre for dig, sådan rent teoretisk, i hvert fald. Det kan bare ikke rigtig fortælle dig om det er en ladestation fra Clever eller Eon, så der skal du bruge din mobil, og Clevers system er ikke rigtig, ja, clever, for den viser at en stander er ledig når bilen der bruger den er ladet op. Derfor oplever du tit, at der holder en Tesla der, hvor du skal lade op, og selv om Hyundai siger, at den kan lades 80 procent op på en halv time, så kræver det en ladestation med 50 kW, og dem der få af (og der holder altid en Tesla i vejen …).

Den næste elbil var også en koreaner, denne gang Kia Soul, der kun fås som elbil herhjemme nu. Designet er mere gay end The Village People (alvorlig talt, den ligner en Toyota Prius på LSD), og hvis du skal tro EC-standarden så er rækkevidden 250 kilometer. Det står så i skærende kontrast til de 150 kilometer som displayet på instrumentbordet viste den kunne køre, hvilket gav et nyt og interessant problem, fordi jeg skulle til Trelleborg og hende en blondine.

original-1968-mustang-from-movie-bullitt-3-1

BILER Bullitt-Mustang fundet

Det er en tur på små 120 kilometer, og så skal man regne lidt fra fordi det er motorvej, samt Øresundsbroen, som synes konstrueret til at knække elbilers selvtillid. Men et 45-minutters pitstop i Rosengård i Malmø hvor Clever havde placeret en 50 kW ladestander, gjorde det muligt at køre hele vejen til Trelleborg og retur til København.

Kia Soul har en 30 kWh elmotor, hvilket er mere end de 28 kWh som du får i Hyundai IONIQ, men den sidste har stadig lidt større ydelse, fordi det er en mere moderne konstruktion. IONIQ har også en større batteripakke, fordi den er bygget på Kia og Hyundais nye elbils-platform, mens ingen tænkte på elbiler da Soul i sin tid blev konstrueret. Alligevel er det altså lykkedes at proppe 277 kg batterier ind i den. Med 224.000 kroner for den billigste Vision-version er det dog en af de billigste elbiler på markedet, hvilket elegant bringer os til den tredje elbil.

På dette tidspunkt synes jeg det er værd at nævne, at jeg ikke på noget tidspunkt havde overvejet at begå selvmord og at jeg — med undtagelse af lidt logostikmæssige småproblemer — var kommet derhen jeg skulle, nogenlunde når jeg forventede det. Derfor var jeg ved godt mod da jeg satte mig ind i den sidste elbil, en Renault Zöe, som ifølge Renaults hjemmeside har en rækkevidde på 400 kilometer. Det er nu ikke Renaults skyld, men den hjælpeløse målestandard vi bruger til at udregne den slags med. Renault siger selv at Zöe har en effektiv rækkevidde på 250 kilometer, hvilket faktisk er flot, i betragtning af at der er tale om en elbil af ældre dato.

17c922-02-1

BILER Jo, det er den nye G-klasse

På Renaults hjemmeside kan du læse at Zöe har “en reel rækkevidde på 300 kilometer uden at oplade batteriet” og nedenunder, at det tager lige lang tid at oplade batteriet med en 22 kW og en 43 kW ladestander. Det er indlysende forkert, men ting der er forkerte, skal man vænne sig til, når det handler om elbiler — specielt fra dens fortalere, men det er der ikke noget nyt i.

Det, Renault gerne vil fortælle dig er, at de har opdateret Zöe med et større batteri, hvilket virker. Af en ældre elbil at være, kører den faktisk ganske fortræffeligt, måske fordi den er konstrueret som elbil fra starten. Det er suverænt den dårligste til at finde ladestandere — du kan holde foran en ladestander, og navigationssystemet vil stadig påstå, at den nærmeste er 21 kilometer væk. Og så kan den sige en lyd når den kører, som muligvis er samplet fra en fransk science fiction-film, som ingen nogensinde har set.

Der er to modeller, selv om det er svært at forestille sig nogen køber den lille med 240 kilometers annonceret rækkevidde (hvilket reelt er 170 km, og så lidt som 115 km om vinteren …), for prisforskellen er blot 20.000 kroner. Skal du have en Zöe, skal du have den store med den nye 41 kWh-batteripakke.

Så koster den 262.000 kroner, hvilket det det samme som den billigste IONIQ koster, der på papiret har lidt kortere rækkevidde, men det er den som fungerer bedst her, hvis det absolut skal være el.

IMG_7348

Som på din iPhone, men når det gjaldt rækkevidde, er elbilerne blevet langt bedre til at holde hvad de lover i dag

I bund og grund kan du kan få det til at fungere, hvis du på intet tidspunkt i løbet af året kører længere end din elbils rækkevidde. For det her med at du kan lade “80 procent af batteriet op på en halv time”, det er kun rigtigt, hvis der lige er en 50 kW-ladestander der hvor du skal hen og den lige er ledig.

Der, hvor en elbil fungerer, det er til de små korte ture, som slider på en benzin- eller dieselbil. Og vis du har en indkørsel med en ladestander hvor du kan lade den din elbil i løbet af natten. Jo jo, vil nogen sige, der er jo en rivende udvikling inden for elbiler lige nu ikke og de sælger som aldrig før, ikke? Mjah, det er jo det elbilens ynder at påstå, men problemer med at få folk overtalt til at købe dem og få strømmen ned i batterierne, det kæmper man altså stadig med. Indikatoren som viser rækkevidden er dog blevet mere præcis. Stod der, du kunne køre 20 kilometer, så kunne du køre 20 kilometer (i sin tid vidste du, at når den der Renault fra Better Place sagde den kunne køre 200 kilometer, så var det nok nærmere 20 kilometer …)

Den næste elbil fra Hyundai er EV-versionen af Kona, der får en rækkevidde på 400 kilometer, og den bliver interessant at prøve. Men uanset hvordan vi vender og drejer det, så er elbilerne stadig en revolution, med mere end et århundrede på bagen (verdens første bil var en elbil, og havde de samme problemer som i dag). Om de er blevet bedre? Ja, men ikke revolutionerende meget bedre. Og når du kan få en veludstyret Renault Mégane med 7-trins EDC-gear og Zen-udstyr for det samme som en Zöe koster, så er det svært at komme i stødet, hvis man kan sige det sådan …

 IMG_7333

HYUNDAI IONIQ

Præstationer 0-100 km/t 10,2 sek., 165 km/t

Rækkevidde 280 km (reel rækkevidde 220 km).

Pris 259.995 kr.

Konklusion Den mest velkørende og den mest moderne, men der venter en Kona med elmotor lige om hjørnet med længere rækkevidde, som bliver interessant …

IMG_7815

KIA SOUL EV

Præstationer 0-100 km/t 11,2 sek., 145 km/t

Rækkevidde 250 km (reel rækkevidde 170 km).

Pris 224.995 kr.

Konklusion Den er noget oppe i årene efterhånden, men det er den billigste i feltet og ingen dårlig bil, selv om designet er lige lovligt “jeg-redder-planeten”-agtigt …

Renault_2

RENAULT ZÖE

Præstationer 0-100 km/t 13,2 sek., topfart 135 km/t

Rækkevidde 400 km (reel rækkevidde 300 km).

Pris 262.500 kr.

Konklusion Den større batteripakke har bragt Zöe tilbage i kampen og rækkevidden er ganske imponerende, men den er lille og den er dyr …s